به گزارش اخبار پولي مالي،امير هاموني-مديرعامل فرابورس ايران با بيان اينكه در همه نقاط دنيا نظارت بر معاملات از اهميت ويژهاي برخوردار است از رصد تخلفات بازار با استفاده از سامانههاي نظارتي هوشمند و اتوماتيك خبر داد و در تشريح وضعيت نظارت معاملات و بهرهمندي از تكنولوژي در كشف تخلفات، گفت: حضور پررنگ سهامداران در بازار سرمايه و اعتماد به اين بازار در چند سال گذشته موجب افزايش چشمگير نقدشوندگي اين بازار نسبت به گذشته شده به طوري كه پويايي و نشاط در اين بازار دوچندان شده است ضمن اينكه اين حضور، اهميت نظارت بر معاملات را نيز بيش از گذشته آشكار ميسازد.
هاموني با اشاره به اينكه در جلسه امروز اعضاي كميسيون اقتصادي مجلس در خصوص سامانههاي نظارتي سوال شد كه چرا تغيير كردند و بعضاً كنار گذاشته شدند، عنوان كرد: برخي سامانههاي قديمي با عنوان «سمپا» و «سمپا پرو» در گذشته فعاليت ميكردند كه مربوط به سامانه معاملات قبل از «اتوس» بودند، اما با خريد سامانه معاملات اَتوس، فرانسويها براي سامانه نظارتي سامانه آراميس را پيشنهاد كردند كه به مرور و با افزايش عمق بازار تصميم بر آن شد تا در كنار سامانه آراميس از تكنولوژيهاي داخلي نيز استفاده شود.
به گفته وي سامانههاي نهان، بيدار و بيآي به عنوان تكنولوژيهاي داخلي در زمينه سامانههاي نظارتي مورد استفاده قرار گرفتند و اين سامانهها در كنار سامانه آراميس توسعه پيدا كردند.
وي با بيان اينكه رصد تخلفات بازار همانند ساير بورسهاي جهان در حال حاضر با استفاده از سامانههاي نظارتي هوشمند انجام ميشود توضيح داد: سامانههاي نظارتي به دو صورت آني (Real-time) يا دورهاي (Historical) معاملات و كدهاي بورسي را نظارت و تحليل ميكنند، البته نوع و ماهيت دادهها ميتواند در نحوه نظارت تأثير داشته باشد.
او با اشاره به اينكه در يكي دو سال اخير نيز تلاشهايي صورت گرفت تا از سامانههاي نظارت خارجي كه در دنيا معروف هستند استفاده شود، ادامه داد: قرارداد خريدي به همين منظور امضا شد كه كارهاي مربوط به آن نيز پيش رفت، اما مسئله تحريمها به وجود آمد و ديگر نتوانستيم از اين سامانهها استفاده كنيم.
به گفته هاموني سامانههاي نظارتي در حال حاضر، به صورت هوشمند عمل كرده و در صورت بروز تخلفات، اين سامانهها به صورت اتوماتيك تخلف را شناسايي ميكنند؛ هم در فرابورس ايران و هم در بورس اوراق بهادار تهران اين نظارتها توسط معاونت نظارت بر بازار و مديريتهاي مربوطه به شكل مستمر انجام ميشود.
هاموني همچنين اشاره كرد كه سامانههاي داخلي در حال كار هستند و در زمينه هوش مصنوعي تلاشهايي نيز صورت ميگيرد تا از تكنولوژي ماشين لرنينگ، ديپ لرنينگ و حوزههايي نظير اينها استفاده كنيم.
مديرعامل فرابورس ايران همچنين به دو چالش در حوزه سامانههاي نظارتي اشاره كرد و گفت: يك آنكه دسترسي به ديتاهاي ساير دستگاهها وجود ندارد كه به موجب ماده ۱۹ بازار اوراق بهادار قاعدتاً دستگاههاي ديگر بايد ديتا به ما بدهند تا نظارت را قويتر كنيم و دوم آنكه در خصوص برخي از تخلفات كه در بازار محرز ميشود نيازمند حمايتهاي قانوني هستيم تا به عنوان مثال كانالهايي را كه براي منفعت شخصي سيگنال ميدهند با مشخصات صاحب كانال اطلاعرساني كنيم كه در اين زمينه نيازمند تدوين قوانين لازم هستيم.
وي يادآور شد: به عنوان نمونه نتيجه اين بررسيها، مسدودسازي كدهاي بورسي يا عدم تأييد معاملات در برخي نمادها و در موارد پيچيدهتر بعضاً تشكيل پروندههاي قضائي و كيفري و مواردي از اين دست است كه تخلف در عملكرد برخي كدهاي معاملاتي شناسايي شده است./بازار سرمايه